Vad innebär det att vara en Demensvän?

Att vara Demensvän betyder att du hjälper till att göra Sverige mer demensvänligt. Du får lära dig hur sjukdomen kan påverka hjärnan och hur man ger en hjälpande hand till personer med demens. Det kan handla om att ta promenader med någon du känner väl eller bara vara uppmärksam om en helt okänd person på bussen eller i affären som ser ut att behöva hjälp. På så vis gör vi tillsammans livet lättare för alla människor som lever med demens.

Så här blir du Demensvän

Att bli Demensvän är enkelt och gratis. Det enda du behöver göra är att registrera dig på den här webbplatsen för att ta emot en Demensvän-pin och en broschyr med råd och tips. När du har tagit till dig informationen i broschyren kan du anse dig vara en Demensvän. Du kan också välja att få demensvänliga tips ett par gånger per år genom vårt nyhetsbrev.

Varför behöver vi fler Demensvänner?

Alla kan vi känna osäkerhet och förvirring när vi hamnar i en ny situation eller en miljö som vi inte känner igen. Hos människor som lever med en demens kan det i många fall inträffa varje gång de besöker sin egen mataffär eller kliver på bussen. Då kan en demensvän vara en fantastisk hjälp.

Du kanske upplever att du allt oftare stöter på människor med demensliknande symptom i vardagen. Det är i så fall inte så konstigt. Antalet personer med demenssjukdomar ökar kraftigt i takt med att vår befolkning blir allt äldre. Varje år insjuknar cirka 25 000 personer i Sverige och totalt beräknas 160 000 ha en demenssjukdom.

Idag bor människor med demenssjukdomar kvar hemma längre innan de flyttar in på boenden, vilket ökar chansen att du träffar på dem i olika situationer i vardagen. Dessa möten kan skapa missförstånd om vi inte förstår hur de fungerar och varför de ofta uppträder annorlunda. Vi behöver därför alla lära oss mer om demens och hur vi bemöter de demenssjuka i livet och vardagen.

Citationstecken

"Att förstå när en person lider av demens och visa lite tålamod kan betyda mycket för livskvaliteten för den personen."

Citationstecken

"Många är demenssjuka och anhöriga är ofta isolerade. Att möta en demenssjuk granne eller anhörig med en vänlig hälsning och kanske en pratstund känns väldigt bra."

Citationstecken

"Som Demensvän har jag lärt mig vad jag bör tänka på när jag ser en person med demenssjukdom. Jag kan lättare känna igen typiska beteenden och jag har fått bättre möjlighet att kunna hjälpa till om det behövs."

Citationstecken

"Jag vill att Sverige ska vara ett demensvänligt samhälle. Det känns viktigt och bra att ha lärt sig en del om demens och de utmaningar som sjuka och anhöriga står inför."